RUMAH BERANI MENGEKALKAN KEJUARAAN KEJOHANAN OLAHRAGA SMKPS 2013

Image
Tuan Haji Mahadon menyampaikan ucapan perasmian

Oleh : Mustaffa Siraj

Parit Sulong, 7 Julai – Rumah Berani mengekalkan kejuaraan Kejohanan Olahraga SMKPS tahun 2013, diikuti rumah Jaguh dan dan Mantap. Kejohanan dirasmikan oleh Penolong Pegawai Daerah Batu Pahat, Tuan Haji Mahadon Marnin.

Image
Kontinjen Rumah Kuat di  perbarisan lintas hormat

Dalam ucapannya, Tuan Haji Mahadon menekankan kepada para pelajar supaya aktif bersukan dan bukan sebagai kegiatan rekreasi semata-mata, malah mampu menjadi sumber pekerjaan bergaji lumayan.  Beliau gembira dengan pencapaian sekolah di bidang sukan dan permainan, di samping pencapaian baik di bidang akademik.
Image

Rumah Mantap johan hiasan rumah sukan

Terdahulu beliau menerima tabik hormat dari  kontinjen perbarisan, terdiri daripada badan pengawas, rumah-rumah sukan, pusat sumber dan unit-unit beruniform. Ikrar kejohanan dilafazkan oleh Mohd Fadli Sukiman.

Image

Rumah  Berani johan buat kali kedua berturut-turut
Dalam pertandingan hiasan rumah sukan, rumah Mantap muncul sebagai pemenang manakala rumah Kuat johan dalam pertandingan perbarisan lintas hormat. Cuaca yang redup sepanjang kejohanan melancarkan lagi kejohanan pada kali ini.

Image

Peserta rumah sukan bersaing hebat dalam kejohanan
Encik Mohsin Ibrahim, Pengetua SMKPS melahirkan rasa puas hati atas komitmen guru dan pelajar menjayakan kejohanan pada kali ini, yang dapat diselesaikan tepat jam 12 tengah hari.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s