KEMBARA MAHKOTA JOHOR DI PARIT SULONG

Image
                     Sultan Johor bersalam dengan orang ramai
Oleh:  Mustaffa Siraj

Parit Sulong, 24 Ogos – Kembara Mahkota Johor (KMJ) Edisi ke 16 singgah di Pekan Parit Sulong petang tadi, disambut ribuan rakyat semua kaum. Ke Bawah Duli Tuanku, Sultan Ibrahim Ismail selamat tiba di Parit Sulong jam 3.15 petang.

   KMJ yang berlangsung selama empat hari itu menjelajah ke 10 daerah Johor dan perjalanan keseluruhan sejauh 1,100 kilometer. Baginda diiringi pasukan bermotor berkuasa tinggi, dilepaskan dari Menara Aqabah, Pasir Gudang oleh Menteri Besar Johor awal pagi tadi.

Image
                                                  Acara pertandingan kayak

Di pekan Parit Sulong, Baginda disambut dengan pukulan kompang, tarian naga dan persembahan barongan. Baginda kemudian melawat gerai-gerai pameran dan menyaksikan demonstrasi memasak makanan melayu, cina dan India.

  Sepanjang bergerak di kawasan tapak lawatan, Baginda bersalaman dengan penduduk Parit Sulong yang berpusu-pusu ke hadapan untuk bersalam dengan Baginda. Baginda gembira melihat sambutan rakyat jelata.

Image
 

              Baginda meninggalkan Parit Sulong menaiki motosikal berkuasa tinggi

  Sempena lawatan Baginda, acara sukan air diadakan, iaitu acara berkayak, berenang merentasi Sungai Parit Sulong, memanjat tiang licin dan sebagainya.  Baginda turut menyampaikan hadiah kepada mereka yang berjaya dalam cabutan bertuah. Baginda turut melawat Memorial Parit Sulong, yang dibina bagi mengenang askar Australia dan India yang terkorban mempertahankan Parit Sulong pada zaman pendudukan Jepun.

 Program Baginda berakhir jam 4.25 petang dan Baginda menaiki motosikal berkuasa tinggi ke Muar. Esok Baginda menghadiri pelbagai program yang diatur di daerah Segamat.

KMJ berakhir pada 27 Ogos dan majlis penututup diadakan di Gelang Patah nanti.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s