SOLAT HAJAT PERDANA SPM 2013

Encik Mohsin sedang menyampaikan ucapan

Encik Mohsin sedang menyampaikan ucapan

Oleh: Mustaffa Siraj

Parit Sulong, 23 Oktober – SMK Penghulu Saat selamat mengadakan Solat Hajat Perdana bagi pelajar SPM, yang berlangsung di surau Al-Hakim. Dianggarkan seramai 500 orang guru, ibu bapa dan pelajar hadir pada kali ini.

Majlis dimulakan dengan solat Maghrib berjemaah, diikuti bacaan Yasin dan Tahlil yang dipimpin oleh Ustaz Hasanin Tamio. Kemudian diikuti ucapan Pengerusi PIBG, En Masli Mahpul dan ucapan Encik Mohsin Ibrahim, Pengetua SMKPS.

Sebahagian daripada ibu bapa yang hadir

Sebahagian daripada ibu bapa yang hadir

Dalam ucapan selama setengah jam, Encik Mohsin begitu gembira dengan kehadiran para ibu bapa yang amat menggalakkkan, sehingga penuh sesak di dalam dan di luar surau. Beliau meminta para ibu bapa memberi komitmen padu untuk mencemerlangkan anak-anak mereka khususnya dalam peperiksaan SPM, yang bermula  pada 6 hb November ini.

“Banyak yang pihak sekolah telah usahakan demi kejayaan pelajar.  Selain input yang diberi di kelas, kelas tambahan sentiasa diadakan hatta pada hujung minggu. Untuk penyediaan pelbagai bahan pelajar, lebih RM40,000 telah dibelanjakan untuk membeli kertas. Seminar peperiksaan, Program Menara Ilmu, pertemuan dari hati ke hati serta motivasi diadakan demi menyedarkan para pelajar supaya berusaha ke arah kejayaan mereka,” ujarnya.

Kaum bapa sedang bersedia untuk memulakan solat hajat

Kaum bapa sedang bersedia untuk memulakan solat hajat

Beliau turut memberitahu bahawa sekolah ini telah banyak mendapat publisiti  di media massa, terbukti apabila sebanyak 29 kali berita sekolah tersiar di surat khabar pada tahun 2012 dan 2013. Jika pelbagai kejayaan dalam kokuriklulum  dicapai sejak akhir-akhir ini, seperti johan Portable Cooking With Nature peringkat kebangsaan dan johan Piala Warisan, maka kini giliran pelajar SPM pula untuk membawa kejayaan cemerlang kepada sekolah.

Majlis diteruskan dengan solat Isya’ berjemaah dan solat hajat. Bacaan doa khusus dilafaz oleh Ustaz Hasanin, agar pelajar dapat menjawab soalan dengan baik dan juga dapat menempa kejayaan dalam SPM kelak.

Majlis diakhiri dengan jamuan ringan di kantin.

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s