PELAJAR MERAIKAN ENCIK MOHSIN IBRAHIM

Image
                        Encik Mohsin melambaikan tangan kepada guru dan pelajar

Oleh: Mustaffa Siraj

Parit Sulong, 27 Februari – Pelajar SMKPS meraikan Encik Mohsin Ibrahim dalam satu majlis yang syahdu dan penuh kreatif pagi tadi. Turut hadir, semua guru SMKPS.

   Majlis bermula dengan Encik  Mohsin menaiki beca yang disediakan dan menerima tabik hormat wakil semua unit beruniform SMKPS menuju ke tapak perhimpunan. Selepas doa dibacakan, Tuan Haji Ramlan Pit membacakan gurindam yang berkisar biodata beliau, sumbangan bakti dan maklumat peribadi lainnya.

Image
                                      Encik Mohsin meletakkan kedua tangannya di plak khas

  Kemudian dua orang pelajar mendeklamasikan sajak yang ditujukan kepada Encik Mohsin, diikuti  dua kain rentang yang dibuka, yang bertulis Terima Kasih Encik Mohsin dan Jasamu Dikenang. Encik Mohsin turut meletakkan tangan di atas plak khas yang akan diletakkan di galeri bahasa Melayu.

 Dalam ucapannya, Encik Mohsin melahirkan rasa gembira kerana majlis yang diatur begitu menarik dan kreatif. Beliau menghargai guru-guru penolong kanan serta guru-guru SMKPS yang dianggapnya amat cemerlang.
Image
                     Encik Mohsin menerima cenderamata daripada team Portable Cooking

 Beliau tidak lupa menasihatkan pelajar supaya merebut peluang untuk berjaya dalam pelbagai bidang di sekolah. Mereka perlu banyak membaca dan memikirkan apa yang terbaik untuk diri sendiri jika ingin berjaya dalam hidup.

Image

  Encik Mohsin kemudian menaiki beca sekali lagi dan dibawa ke pintu pagar sekolah. Di situ, beliau berdiri di atas pentas khas untuk melambaikan tangan kepada para guru dan pelajar

Majlis berakhir jam 8.25 pagi.

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s