KEPUTUSAN SPM 2013 AMAT MEMBANGGAKAN SMKPS

Pentadbir sekolah bergambar kenangan dengan pelajar cemerlang SPM 2013

Pentadbir sekolah bergambar kenangan dengan pelajar cemerlang SPM 2013

Oleh: Mustaffa Siraj

Parit Sulong, 20 Mac – Keputusan SPM  SMK Penghulu Saat yang dikeluarkan hari ini amat membanggakan seluruh warga sekolah. Gred Purata Sekolah (GPS) melonjak ke paras jauh lebih baik, iaitu dari 4.56 (2012) kepada 4.17, satu rekod pencapaian terbaik dalam sejarah SMKPS. Kedudukan sekolah meningkat ke nombor 6 daerah, berbanding nombor 12 tahun sebelumnya.

Mohd Izaat menerima slip  SPM daripada Encik Mohsin

Mohd Izaat menerima slip SPM daripada Encik Mohsin

Kedudukan itu merupakan sekolah terbaik luar bandar di Batu Pahat  dan sekolah terbaik bagi sekolah bercampur lelaki perempuan. Pencapaian itu juga  pencapaian terbaik sekolah harian, seperti juga SM Convent. Peratus lulus ialah 95.78. 2 orang pelajar, Mohd Izaat Hashim dan Mohd Hafiz Ahmad mendapat semua A manakala Ibrahim Mat Noh,  Nazilah Najwa Iskak dan Farah Izzati  Abdullah  mendapat  8A 1B atau 1D.

Mohd Hafiz menerima slip  SPM

Mohd Hafiz menerima slip SPM

Keputusan diumumkan oleh Guru Penolong Kanan Pentadbiran, Encik Razak Othman di dewan sekolah. Penyampaian  slip pelajar cemerlang disampaikan  oleh mantan Pengetua SMKPS, Encik Mohsin Ibrahim disaksikan Pengerusi PIBG , guru dan pelajar SPM 2013.

DSCN2472

Encik Mohsin menerangkan sesuatu kepada pelajar cemerlang  SMKPS

Encik Mohsin Ibrahim ketika ditemui melahirkan rasa gembira kerana keputusan kali ini begitu cemerlangdan  menyamai pencapaian sekolah-sekolah di bandar.  Malah SMKPS mengatasi pencapaian sekolah-sekolah yang ada pelajar pilihan, yang banyak terdapat di Batu Pahat. Beliau menghargai kerja keras guru dan pelajar yang bertungkus lumus sepanjang tahun.

Semoga kejayaan ini membakar semangat pelajar SMKPS 2014 untuk meneroka kejayaan lebih cemerlang nanti!

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s