HARI TERBUKA DAN KEUSAHAWANAN SMKPS 2014

Pelajar menjual barangan sumbangan ibu bapa

Pelajar menjual barangan sumbangan ibu bapa

Oleh : Mustaffa  Siraj

Parit Sulong, 22 Jun – SMK Penghulu Saat menjalankan program Hari Terbuka dan Keusahawanan peringkat sekolah berkenaan hari ini.

Hari Terbuka yang dipanggil Dialog Prestasi membabitkan kehadiran ibu bapa dan penjaga pelajar, yang hadir ke kelas-kelas untuk mendapat maklumat prestasi anak-anak mereka.

Ahli badan beruniform KRS sedang menjual burger

Ahli badan beruniform KRS sedang menjual burger

Pada masa yang sama, ibu bapa pelajar Tingkatan 3 telah mendengar taklimat Penilaian Tingkatan Tiga (PT3), yang diadakan di  dewan sekolah. Taklimat disampaikan oleh Encik Razak Othman, Guru Penolong Kanan Pentadbiran

Beliau menjelaskan , Pentaksiran bagi subjek Sejarah dan Geografi akan diadakan Julai ini, diikuti Ujian Lisan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Manakala bagi ujian bertulis enam subjek teras, iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Sains , Matematik dan lain-lain, akan diadakan Oktober nanti.

Pengerusi PIBG, Encik Masli sibuk mengendalikan gerai PIBG

Pengerusi PIBG, Encik Masli sibuk mengendalikan gerai PIBG

Dalam program Hari Keusahawanan, sebanyak 22 gerai jualan telah dibuka. Gerai terdiri semua unit beruniform , kelab permainan dan tiga persatuan koakademik. Sebagai tambahan, ada gerai buku, Bank Simpanan Nasional dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru.

Jualan begitu laris, terutama gerai makanan. Persatuan Ibu Bapa dan Guru menjual jagung rebus dan bakar. Kelab Bilik Guru menjual barangan derma ibu bapa, seperti susu pekat, sardin dan sos tomato. Gerai-gerai lain menjual nasi ambeng, jagung kukus, burger, nasi ayam, pelbagai minuman dan sate.

Program Hari keusahawanan tamat pada pukul 1 tengah hari.

-SMKPS

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s