MARHABAN PENGERAT UKHUWAH

Oleh:Umi Kalsum Idham

Parit Sulong,15 Ogos- Syawal bertandang kembali. Sempena mengambil keberkatan bulan yang mulia ini, Kelab Bilik Guru (KEBIRU ) di bawah pimpinan pengerusinya saudara Mohd Yassin bin Salleh telah mengaturkan program ziarah rumah ke rumah. Menurut beliau program ini adalah bertujuan untuk merapatkan ukhuwah antara ahli KEBIRU selain menghilangkan penat lelah setelah seharian bekerja. Dalam ucapannya, saudara Mohd Yassin juga mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan setugas yang sudi menerima kunjungan dan rakan-rakan yang sanggup meluangkan waktu turut serta dalam program ini.

Ucapan Pengerusi KEBIRU, Mohd Yassin bin Salleh

Ucapan Pengerusi KEBIRU, Mohd Yassin bin Salleh

Guu-guru menikmati juadah yang disediakan

Guu-guru menikmati juadah yang disediakan

 

20140815_134012

Jelas terpancar kegembiraan pada wajah guru-guru wanita apabila dapat berkumpul sebegini

Mantan GPK Kokurikulum, Tn. Hj. Mustaffa bin Siraj turut hadir bersama memeriahkan suasana

Mantan GPK Kokurikulum, Tn. Hj. Mustaffa bin Siraj turut hadir bersama memeriahkan suasana

Program Marhaban diteruskan pada 17 Ogos 2014 di rumah GPK Kurikulum, Encik Razak bin Othman yang saban tahun menerima kunjungan warga SMKPS. Bagi beliau inilah kesempatan terbaik untuk beliau mendekati staffnya. Beliau juga berharap  program sebegini akan terus dilaksanakan pada masa-masa akan datang.

 

Advertisements

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

2 Responses to MARHABAN PENGERAT UKHUWAH

  1. SMK PENGHULU SAAT says:

    Terima kasih atas kesudian tuan hadir memeriahkan majlis. Ukhuwah ahrus diteruskan. Tidak salah jika pada masa akan datang tn hj ikut serta lagi kerana persahabatan harus diteruskan.

  2. SMK PENGHULU SAAT says:

    Gembira dapat turut serta kali ini, yang mungkin yang terakhir buat saya… Semoga aktiviti itu diteruskan pada masa yang akan datang
    Mustaffa Siraj

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s