SEKOLAH KECIL YANG BERJIWA BESAR MAMPU MENEMPA NAMA DI PERINGKAT KEBANGSAAN

Oleh: Umi Kalsum Idham

PANTAI CAHAYA BULAN. 29 OKTOBER 2014. Menggalas tanggungjawab membawa nama negeri Johor ke peringkat kebangsaan bukanlah suatu tugas yang mudah. Kekentalan jiwa, pengetahuan yang luas dan kebijasanaan mengatur strategi perlu ada dalam diri setiap peserta yang bertanding di Festivel Sains & Teknologi peringkat Kebangsaan Tahun 2014. Berbekalkan semangat dan iltizam yang tinggi, team Cooking With Nature SMKPS mengulangi lagi sejarah tahun lalu untuk mara ke peringkat kebangsaan membawa nama SMKPS, daerah Batu Pahat dan seterusnya nama negeri Johor. Team yang diwakili oleh tiga anak gadis manis ini bersaing dengan beberapa buah sekolah yang tidak kurang juga hebatnya. Nawwar Syazana Ariffin, Siti Zulaikha Mohamad Tahir dan Farha Nadia Roslan telah membuktikan kepakaran mereka setelah mampu merekabentuk dapur tenaga selama 4 jam dan akhirnya mampu mencatat suhu kepanasan tertinggi iaitu 95 darjah celcius berbanding peserta negeri Kelantan yang mencatat suhu kepanasan 94 darjah celcius.

IMG_20141031_095320

Dapur Cepat Tenaga SMKPS Mencatat Bacaan Tertinggi

Namun begitu, keputusan pengadil adalah muktamad, kemenangan berpihak kepada pasukan negeri Kelantan selaku tuan rumah pertandingan. Meskipun meraih naib johan dalam pertandingan ini, peserta-peserta ini sebenarnya telah mengharumkan nama Batu Pahat dan negeri Johor . Kegigihan guru-guru pembimbing Pn. Hajah Fatimah Sharah bt Hitam, Pn. Noriza Kastory dan En. Razak bin Othman menyalurkan idea dan melatih peserta  sejak awal tahun lagi harus diberikan penghargaan.

IMG_20141030_055521

Team Cooking With Nature yang Hebat

Tahniah diucapkan kepada pasukan ini kerana mampu melonjakkan nama negeri Johor di peringkat Kebangsaan. Walaupun tahun ini gelaran JUARA tidak berpihak kepada pasukan negeri Johor seperti tahun lalu, namun sebenarnya  nama pasukan negeri Johor sudah cukup disegani dan digeruni oleh pasukan negeri-negeri lain. Kami Pasti Kembali Merampas Gelaran Juara. Tunggu!!

About SMK PENGHULU SAAT

Sekolah Menengah Kebangsaan Penghulu Saat Kampung Parit Raja Ahmad, 83500 Parit Sulong, Batu Pahat, Johor. Kod Sekolah : JEA 0022 Lokasi Sekolah SMK. Penghulu Saad terletak di Mukim 18, pekan Parit Sulong. Jaraknya daripada Bandar Batu Pahat kira-kira 25 kilometer. Di kawasan pekan Parit Sulong terdapat 2 buah Sekolah Menengah iaitu SMK. Penghulu Saat terletak di belakang SMK. Dato’ Sulaiman. Sejarah Sekolah Tahun 1976 : Tn. Hj. Daud Bin Ibrahim Pengetua SM. Dato’ Sulaiman telah mencadangkan pembinaan Sek. Men. Ren. Parit Sulong sebagai Sekolah Menengah ke-2 selain daripada SM. Dato’ Sulaiman di kawasan Parit Sulong ini. Tahun 1977 : Perancangan pembinaan SMR ke-2 di Kg. Parit Raja Ahmad, Parit Sulong di atas tapak No. Lot Tanah: 011873 dengan keluasan 42539m². Tahun 1978 : Pembinaan SMR ke-2 dimulakan. Akhir tahun 1980: SMR ke-2 telah siap pembinaannya. 04 Januari 1981: SMR. Parit Sulong mula diasaskan. SMR. Parit Sulong ini adalah cawangan kepada SM. Dato’ Sulaiman. Pada ketika itu segala pentadbiran sekolah ini di bawah pengurusan Pengetua SM. Dato’ Sulaiman. SMR. Parit Sulong ketika itu terdiri daripada : Jumlah pelajar = 220 orang Jumlah guru = 13 orang Jumlah kakitangan = 3 orang Jumlah kelas = 7 buah Pelajar SMR. Parit Sulong datang dari 7 buah Sekolah Rendah berhampiran iaitu :  Sek. Keb. Seri Chantek  Sek. Keb. Seri Tiga Serangkai  Sek. Keb. Parit Sulong  Sek. Keb. Seri Maimon  Sek. Keb. Seri Laksana  SJK. (C) Parit Sulong  SJK. (C) Kangkar Senangar 15 Disember 1982 : Pentadbiran SMR. Parit Sulong dipisahkan daripada SM. Dato’ Sulaiman dan En. Abd. Rahim Bin Hamzah menjadi Pengetua pertama sekolah ini. Beliau berkhidmat hingga 15 Disember 1983. 26 Oktober 1995 : Nama sekolah ditukar menjadi SMK. Penghulu Saat. Permohonan pertukaran nama ini dilakukan semasa pentadbiran Pengetua Tn. Hj. Syed Ali Bin Syed Salim dan telah diluluskan oleh Bahagian Perancangan dan Penyelidikan Pendidikan, Kementerian Pelajaran Malaysia (Unit Perancangan, Pembangunan dan Bekalan) pada 26 Oktober 1995. Nama sekolah ini, SMK. Penghulu Saat sebenarnya mengambil sempena nama seorang Penghulu ke VI Mukim Simpang Kiri iaitu MUHAMAD SAAD BIN KITAM. Muhamad Saat Bin Kitam merupakan seorang Penghulu yang paling banyak berjasa di kawasan pentadbirannya Mukim Simpang Kiri pada tahun 1917 – 1932. Hakcipta Terpelihara © 2009 SMK Penghulu Saat. SMK Penghulu Saat tidak akan bertanggungjawab ke atas sebarang kerugian, kehilangan atau kerosakan yang dialami dalam penggunaan maklumat yang dicapai daripada portal ini.
This entry was posted in AKTIVITI SEKOLAH. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s