BLOGGERS

PENGENDALI BLOG

ABG MUS

NAMA

MUSTAFFA BIN SIRAJ

ALAMAT

NO 5 TAMAN ROS, 83000 BATU PAHAT JOHOR

KELULUSAN

IJAZAH SARJANA MUDA SASTERA (UNIVERSITI MALAYA)

JAWATAN

PENOLONG KANAN KO KURIKULUM (DG44)

TELEFON

019-7851655

E-MEL

wiraberani61@yahoo.com

PENGALAMAN MENGAJAR

1.  SMK Sultan Abu Bakar, Kuantan Pahang (1988 – 1994)

2.  SMK Munshi Sulaiman, Batu Pahat  Johor (1995 – 2005)

3.  SMK Penghulu Saad, Parit Sulong  Johor (2006 – kini )

PENGALAMAN PENULISAN

1.  Penulis buku Ulasan SasteraSPM`Senjakala – 1988

2.  Penulis buku kerja Bahasa Melayu – 2005

3.  Karya dalam antologi puisi bersama `Daksina’, DBP 2004

4.  Karya dalam antologi puisi bersama `Manggar-manggar Merdeka’, DBP 2007

5.  Penulis Skrip Drama Terbaik negeri Pahang 1992

6.  Memenangi Hadiah Puisi Johor 2005

7. Johan Mengarang Esei Kemerdekaan negeri Johor 2006

8. Johan Pertandingan Mencipta Pantun Radio Klasik Nasional 2007

9.  Karya tersiar di majalah Dewan Siswa, Pelita Bahasa, Jendela Selatan, Tunas Cipta, akhbar Berita Harian dan lain-lain sejak 1986.

ANUGERAH

1. Anugerah Khidmat Cemerlang KPM 1999, 2005 dan 2008

2. Anugerah Guru Kreatif Daerah Batu Pahat Tahun 2005, 2006 dan 2009

HOBI

MELANCONG DAN BERKARYA

FALSAFAH HIDUP

Berusaha menjadi insan yang diredhai Allah dan dapat menyumbangkan

sesuatu yang bermakna untuk keluarga, masyarakat dan negara.

______________________________________________________________________________________________

NAMA

MOHD KHAMSULDIN BIN ABDUL WAHAB

ALAMAT

TL 15 KG SELULUN MK 4,  PARIT KASSIM 83000 BATU PAHAT JOHOR

KELULUSAN

IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN ( UNIVERSITI SAINS MALAYSIA )

JAWATAN

GURU CEMERLANG GEOGRAFI (DG 44)

TELEFON

013-4905469, 0177659437

E-MEL

mamatmacho8@yahoo.com

PENGALAMAN MENGAJAR

1.  SMK Terusan Sugut, Sandakan Sabah (2000 – 2002)

2.  SMK Merpati, Sandakan Sabah (2003 – 2005)

3.  SMK Penghulu Saat, Parit Sulong  Batu Pahat, Johor (2006 – kini)

ANUGERAH

1. Anugerah Khidmat Cemerlang KPM Tahun 2003, 2005, 2011

2. Anugerah Guru Kreatif  dan Inovatif Peringkat Daerah Batu Pahat 2012

HOBI

Bermain Badminton

FALSAFAH HIDUP

Ingatlah Mati Itu  Datang Tiba-Tiba… Oleh itu, sentiasalah melengkapkan diri dengan amal kebajikan kerana dunia ini hanya sementara. Akhirat jua yang kekal abadi selamanya….

_____________________________________________________________________________________________

NAMA

UMI KALSUM BINTI IDHAM

ALAMAT

 TAMAN SRI SULONG, BATU PAHAT, JOHOR.

KELULUSAN

DIPLOMA PERGURUAN MPBP 1997

PENGALAMAN MENGAJAR

SMK PENGHULU SAAT 1998 HINGGA KINI

ANUGERAH

ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG TAHUN 2003 DAN 2009

ANUGERAH GANGSA DALAM KEMPEN MEMBACA TAHUN 1988

 TEMPAT KE-3 MENULIS CERITA KANAK-KANAK KATEGORI GURU                       SEMPENA  HARI GURU DAERAH BATU BAHAT

JAWATAN

SETIAUSAHA KOPERASI  ,GURU PENASIHAT KADET POLIS

TELFON

013-7265943

E-MEL

cikgumie73@yahoo.com

PENGALAMAN MENULIS

Karya puisi tersiar di akhbar Berita Harian, Berita Minggu, Jendela Selatan

Cerpen tersiar di Dewan Siswa ‘ Di Sini kasihku Bersemi’

HOBI

BERKARYA, MENCARI DAN MEMBINA BAHAN-BAHAN TERKINI UNTUK ANAK-ANAK DIDIK

FALSAFAH HIDUP

Kecemerlangan bermula dengan keikhlasan.

Sentiasa ‘UPDATE’ diri kita

Jika inginkan kebahagiaan, buatlah orang lain bahagia dan jika inginkan kegembiraan berikan dahulu orang lain kegembiraan

95 Responses to BLOGGERS

  1. Nur Atikah Binti Ahmad Azman says:

    Nur Atikah Binti Ahmad Azman
    1.Penderitaan orang itu mendapat simpati orang ramai.
    Subjek:Penderitaan orang itu
    Predikat:mendapat simpati orang ramai

  2. Nurul Wahida binti Salehan says:

    Nurul Wahida Binti Salehan
    1. Merah lambang keberanian
    Subjek: Merah
    Predikat: lambang keberanian

  3. sani says:

    asalamualaikum…slmt bertemu lagi dilaman ini.Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri kpd guru-guru,para pelajar dan pekerja am SMKPS Maaf Zahir Batin dari Sani 1 Rejimen Sempadan yg baru memulakan operasi Ops Wawasan 2 sempadan Malaysia-Tak Bai Thailad bermula 31.7.2013 hingga 04.10.2013

  4. SMK PENGHULU SAAT says:

    As salam… sama-sama kita menjalani ibadah puasa dengan jayanya….

  5. sani says:

    asalamualaikum dan salam Ramadhan…slmt bertemu lagi dilaman ini,dikesempatan ini saya ingin mengucapkan slmt menjalankn ibadah puasa kpd guru2 serta pelajar2 di Smkps.salam Ramadhan dr sani di 1 Rejimen Sempadan Kelantan.

  6. sani says:

    Asalamualaikum…SELAMAT HARI GURU diucapkan kpd guru2 SMKPS semoga dipanjangkan umur dimurahkan rezeki “GURU SEJATI BUKAN SANJUNGAN DICARI ILMU DICURAH UNTUK ANAK BANGSA BERJAYA DALAM BIDANG YG DICEBURI”.

  7. SMK PENGHULU SAAT says:

    semoga roh kekandanya akan ditempatkan di kalangan orang yang beriman dan beramal soleh.. insya Allah.. sama-sama kita doakan..

  8. sani says:

    Asalamualaikum kpd guru2 SMKPS,mungkin ramai lg guru2 dan bks pelajar SMKPS yg masih mengenali saudara Zaid Mazri b. Buhari,beliau merupakan bekas pelajar dan juga ketua pengawas di SMKPS satu ketika dulu.mari kita sama2 sedekahkn al-fatehah utk beliau kerana beliau telah kembali ke Rahmatullah pada hari Sabtu petang 30.3.13 Al-fatehah…semoga rohnye dicucuri rahmat…

  9. sani says:

    Asalamulaikum…mukgkin ramai lg para guru SMKPS dn bekas pelajar mengenali Zaid Mazri b. Buhari,beliau ialah bekas pelajar juga ketua pengawas SMKPS satu ketika dulu.Beliau aktif dlm aktiviti pengakap dikawasan parit sulong selepas tamat tingkatan 5.Mari kita sedekahkn al-fatehah kpd beliau kerana beliau telah kembali ke Rahmatullah pd hari sabtu ptg 30.3.13 disebabkn serangan jantung.Al-fatehah…

  10. sani says:

    KASIH TANAH AIRKU

    Segak aku seorang tentera
    acap kali meninggalkan keluarga
    julang negara utk makmur

    Memijak tanah sempadan
    sesaat pun tidak boleh alpa
    mencintai segenap tanah
    pusaka berdaulat

    Bangkitlah anak muda
    sertailah angkatan tentera
    juanglah demi tanah tumpah darah tinggalan moyang kita

    majulah gapai sejahtera
    semoga kita terus bersatu
    utk MALAYSIA tercinta

    -sani-
    sempadan Malaysia-Thailand

  11. mohd razi says:

    salammm semua,,
    dahulunya SMKPS ni dikenali sebagai SM Kebangsaan Pt Sulong sekitar tahun 1982,, dan saya juga salah seorang daripada pelajar di situ. Masa telah mengubah segalanya walau bagaimanapun saya bersyukur kerana telah ada pembaharuan di sekolah saya dulu. tqvm

  12. sani says:

    Assalamualaikum,bertemu lagi kite dilaman blog ini.masih belum terlambat rasenya utk mengucapkan salam Aidilfitri kpd semua warga SMKPS.saya yg berada di 1 Rejimen Sempadan Kem Batu Sebelas Tanah Merah Kelantan memohon maaf sempena aidilfitri ini kpd bekas2 guru saya yg berada di SMKPS mahupun yg sudah bertukar keluar juga yg sudah bersara.Wasalam…

  13. SMKPS says:

    Thank you for visiting our blog!

  14. Generally I don’t read article on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite nice article.

  15. sani says:

    12 tahun telah meninggalkn SMKPS tapi kenangan bljr di SMKPS tetap brsama.kena rotan,kena lempar buku lthn dr tingkat 3,kena kaunseling,kena gunting rmbut.smua tu kenangan indah yg tak dpt dialam pekerjaan.kpd cikgu umi kalsum mudah diingati kerana murah dgn senyuman.sering trserempak di tmn sri sulong.cume bbrp thn kblkng ni tk trsrmpak sbb dh jarang blik kmpg.

  16. sani says:

    salam,mari kite sama2 sedekahkn al-fatehah kpd allahyarhamah cikgu azizah yg kembali ke rahmatullah akibat kemalangan jalan raya di jln bagan.tahun x ingat.cikgu jasayah dan cikgu rahman mukin masih ingat.arwah cikgu azizah mengajar matematik.

  17. SMKPS says:

    Waalaikumussalam.. Terima kasih… Kejayaan kali ini paling cemerlang.. nombor 3 dalam daerah BP….

  18. Pn Radiah Mohd Tahril says:

    Assalamualaikum.. Syukur alhamdulillah.. Tahniah buat semua guru yang telah bertungkus lumus, untuk semua calon SPM 2011 yang juga telah bertungkus lumus. Tahniah atas kejayaan yang sangat cemerlang..

  19. azhar says:

    tunjuk la contoh2 jawapan KKG pmr2012 dalam laman ni cikgu senang la kmi nk buat revision

  20. Faiza emma says:

    Skla2…,
    terasa cam nak sekolah semula…

  21. hussins says:

    caya la… lu bro

  22. akmal says:

    tahniah kpd cikgu mamat atas kejayaannya

  23. akmal says:

    tahniah kpd cikgu mamat atas ke jayaannya

  24. Pingback: http://maddgamez.com/92/ideas-for-avid-gamers

  25. SMKPS says:

    insya allah.. semoga Allah merahmati usaha kita..

  26. salam.baru berjumpa cikgu cemerlang geografi.harap dapat berkongsi ilmu

  27. Zul Single says:

    kepada semua cikgu yang tlh mengajar saye .
    saye ingin memohon maaf kepada cikgu semua kalau2 saye pernah menyakit kan hati cikgu .harap dimaafkan.lebih2 lagi pada cikgu fazlin yang selalu marah saye krn x siap kerjenya

    yang menyesal
    zul

  28. Zul Single says:

    saye ingin mengucapkan selamat menyambut peperiksaan pmr pada murid2n form 3 tahun agar berjaya menempuh peperiksaan itu

  29. ZULFIQAR says:

    GOOD LUCK TO FORM 3

  30. ox says:

    Nape xbuat website je trus

  31. SMKPS says:

    Tak ada Luk Kej di sek kami.. Tapi di sek lain di BP ada

  32. SMKPS says:

    Taurus Girl
    Susah gak nak cari gambar tahun 1981 tu .. dah lebih 20 tahun.. kalau ada kami akan usahakan

  33. SMKPS says:

    Saya beli pantun Aisyah:

    anak kelah tepi kuala
    dapat dijala datuk panglima
    guru telah membuat jasa
    pelajar pula ciptalah nama

  34. Walaupun SMKPS dalam kenangan…..jasa-jasa guru tidak kulupakan….

    Pergi ke kedai membeli jala…,
    Jala dibeli di simpang tiga,
    jasa dan bakti tidak dilupa,
    Teruskan perjuangan,semoga berjaya…..

    Sapa nak beli !!!!! 2seringgit….2 seringgit….

  35. Shuib says:

    lalalalalalalalalla

  36. shira says:

    rindunyerrr….kt sekolah…cikgu2 kesayangan…

  37. taurusgirl says:

    askum dan salam sejahtera
    saya mohon agar diletakkan
    gambar perasmian nama sek men keb penghulu saat
    sebb saya adalah salah seorg dari keturunan penghulu saat..
    gambar perasmian tesebut untuk kami abadikan dalam blog keturunan keluarga kami

  38. azean says:

    salam..sy nk tanya if sek penghulu saat ni ade x subjek luk kej? coz sy nk aply pindh dr sandakan ke bt pahat n nak tau sek mane yg ade sbjek luk. kej. n tgh mencri2 sek yg ade open sbjek LK..

  39. SMKPS says:

    Lia:
    Di sekolah kami tak da kuarters guru, tetapi sekolah sebelah kami, SMK Dato Sulaiman, ada kuarters guru. Tentang rumah sewa tu, saya tak pasti.. Maybe sy boleh tanya rakan2 saya.. Boleh hubungi saya:
    Cikgu Mustaffa (0197851655)

  40. Lia says:

    salam.. sy nak bertanya..
    bulan 5 nanti sy bersama kawan akan buat praktikal kat smk penghulu saad..
    nak tanya dekat sekolah tu, ada kuartes cikgu tak?
    atau dekat mana kami boleh dapatkan rumah sewa?

  41. SMKPS says:

    Semua yang Ana sebut dah tak da di SMKPS.. Cikgu lama yang tinggal ialah Hajah Jasayah dan Hj Rahman ithnin

  42. SMKPS says:

    Anna
    Dah 10 tahun, tentu banyak perubahan.. di mana sekarang

  43. anamarina says:

    assalamualaikum..saya ex-student SMK penghulu saat (batch 1994-1999). wah banyak betul perubahan yang berlaku..syabas! ramai cikgu baru kat sekolah ni kan. nak tanya, cikgu aishah, cikgu zainab, cikgu asuma, cikgu azman, cikgu razak, cikgu Eng, cikgu mustafa kamar ada lagi ke? Cikgu yang saya tak buleh lupa ..cikgu Eng. Masa zaman saya dulu, dia ajar english! best giler!

  44. Mamipoko says:

    satu usaha yang bagus. teruskan usaha anda

  45. Pennie Beall says:

    Saya bekas pelajar SMKPS 2000-2004 satu batch dengan Noor Hidaya yg diatas.Pertamanya saya nak ucapkan syukur pd Allah SWT kerana tanpa SMKPS saya tidak akan sampai ke tahap sekarang.Dari Tn Hj Samian Sawiyo sehinggalah Allahyarham Tn Hj Rahim Kamisan menjadi pengetua,dari SMKPSaad hinggalah SMKPSaat, SMKPS mencorak langkah kearah kecemerlangan sehinggalah sekarang Pn Hjh Salbiah Maskan dan saf pimpinannya (guru2).Saya doakan agar sekolah ini terus cemerlang dan unggul dalam membentuk peribadi sahsiah dan mencurahkan ilmu kepada para pelajarnya.Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua guru2 yg pernah mengajar saya seperti Tn Hj Kassim,En Razak,Pn Rashidah,Cik Herlina,Pn Azlina,En Ahmad Fadhil,Tn Hj Norman dan semua guru2 yg mengenali saya terima kasih..menyingkap kata2 HAMKA tuntutlah ilmu sepertimana seorg ibu tunggal mencari anaknya yg hilang..semoga MAJU dan JAYA..wallahu’alam..
    +1

  46. kayu says:

    aku ni bekas pelajar SMPS 1990-94 (dolu2 panggil sek men parit sulong)..ni aku merupakan perintis kepada wujudnya form 4 n 5..kalau tak xde ler exam SPM korang ni..anyway…byk kenangan aku kat sek ni…kene rotan tu standard la…tak kulupa cekgu jailani…kejap jerk dia kat situ..

    sapa lagi cikgu cikgi aku pun hampir lupa…tp kalau jumpa sure aku tegur…yg aku ingat sure lah kapten kapal…Tuan hj syed ali…cikgu fauzan..cikgu najib (hep), cikgu taha, cikgu ithnin, cikgu rosli (sukan),

  47. aizat sabri says:

    askum..sy bks pljr smkps dr thn 2001-2006 1 kls gn salwani..sy nk mgucapkan ribuan trima ksh kpd semua guru yg pnh mgjr sy dan mgnali sy.SMKPS bnyk mningalkan kngn kpd sy…xlupa juga sy ingn mngucapkn “Selamat Hari Guru” kpd sume guru yg brada d smkps…klau dlu sy xtau sushnye bgaimana mjadi pndidik..tp skrg sy dh tau bkn mudh untk mndidik mnusia untk mjdi insan yg brguna…Insyaallah klu dlu sy dtg ke smkps sbgai pljr 1 ari nnti sy akn dtg ke smkps sbgai pndidik….sy doakn kjayaan smkps akn btrusn dlm bdg akdemik dan juga kokurikulum….terima ksh smkps.

  48. salam tuk suma.kitaorg nak dr 3b.thn 2010.nk ucap bebanyak tima kasih kat skola ni bab byk bekoban tuk plajar2nya.mmm..telupa nak kata hallo kat kengkwn n ckg.hello kat ehm ajar,adnan pas 2, ehm wani,idham.pas 2 kwn diaorg aizat bakal ehm zetty.n kelas amnh,amn.ckg 3b memg best…

  49. 360 says:

    hooooooooooooreeeeeeeeeyyyyyyyyyy…….!!!!!

  50. dhoniey says:

    blog ini bagus

  51. nadhiya says:

    salam… thx kpd sume cikgu2 yg gigih mengajar kami semua…. hingga masuk universiti…. expecially 2 tn hj norman…..:)

  52. idayu adik yana says:

    assalamualaikum,kepad semua cikgu2 & rkn2 di SMKPS semoga sihat selalu dan terus maju dan jaya tak juga lupa ckgu Ramlan,ckgu mamat,ckgu umi, dan teristimewa PENGETUA PN. SALBIAH. 8^) CERIA SELALU””””

  53. Liyana Baharudin says:

    assalamualaikum & salam sejahtera utk smua warga SMKPS. actually saya bkas student yang spatutnya kt klas 4 aktif @ SMKPS. utk smua yg knal diri saya.😎 happy always.

  54. SMKPS says:

    to ahmad hazazi = terima kasih kerana masih ingat kepada SMKPS.. teruskan usaha kamu utk mencapai kejayaan dalam hidup..

  55. Ahmad Hazazi says:

    Assalamualaikum wbt

    Saya bekas pelajar SMKPS 2000-2004 satu batch dengan Noor Hidaya yg diatas.Pertamanya saya nak ucapkan syukur pd Allah SWT kerana tanpa SMKPS saya tidak akan sampai ke tahap sekarang.Dari Tn Hj Samian Sawiyo sehinggalah Allahyarham Tn Hj Rahim Kamisan menjadi pengetua,dari SMKPSaad hinggalah SMKPSaat, SMKPS mencorak langkah kearah kecemerlangan sehinggalah sekarang Pn Hjh Salbiah Maskan dan saf pimpinannya (guru2).Saya doakan agar sekolah ini terus cemerlang dan unggul dalam membentuk peribadi sahsiah dan mencurahkan ilmu kepada para pelajarnya.Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua guru2 yg pernah mengajar saya seperti Tn Hj Kassim,En Razak,Pn Rashidah,Cik Herlina,Pn Azlina,En Ahmad Fadhil,Tn Hj Norman dan semua guru2 yg mengenali saya terima kasih..menyingkap kata2 HAMKA tuntutlah ilmu sepertimana seorg ibu tunggal mencari anaknya yg hilang..semoga MAJU dan JAYA..wallahu’alam..

  56. lijoh says:

    anok saye dok g koloh ari ni,yea demang
    dok leh bangung
    g klenek doh tadi
    dokto hambak lari cak kapok
    arap diberi keerjasama

  57. rohaida zainal says:

    salam..buat warga smkps…
    sy pelajar tahun 1993-1997…
    banyak sudah perubahan yg berlaku..baik dr segi akademik & sukan..wajah smkps juga turut berubah..syabas…terasa ingin kembali duduk dalam kelas2 smkps…buat2 guru2…smoga menjalankan amanah dgn penuh dedikasi..utk para pelajarnya..usaha tangga kejayaan…

  58. alumni SMKPS says:

    cayalah blog SMkPS…… HARAP2 TRUS MAJU DI MASA AKAN DATANG…… MANTAP……

  59. na o mei says:

    penerapan nilai / unsur patriotisme dalam dapatan kajian…..
    sy x dapat cari maklumat nie…
    harap awk dapt bantu sy….

  60. na o mei says:

    thnkq..

  61. wahaa, stylo lah e-mail cikgu khamsuldin. macam nak pindah sekolah kt smkps lak. xD

  62. AnakTaukeKelapee says:

    hyee..en.mus kata ade ary kantin tahun ni..hope jd la ye..
    kpd yana dak smkps nak tau awk sape..dak skola mane??thanks rajin bg respon…….

  63. dafi says:

    yana-cabby>awk dak sklah ane r.

  64. dafi says:

    eemm………..bile hari kantn nk wujud lg kt sklah ni r..

  65. yana_cabby says:

    SMekom,,,,,,,,,,hai…nk knl dng bdk2 SMKPS bley x?????????

  66. nur_rin says:

    assalamualaikum…
    tahniah kpd semua warga smkps atas kejayaan dlm spm 2009..tahniah jg kpd guru-guru yg tlh berjaya melahirkan permata-permata smkps..semoga kejayaan ini berkekalan selamanya..

  67. hasif azman says:

    tak tau nak ckap pe just say school is the best for me andtahniah sbab SPM ranking 7tu

  68. hj zul says:

    Nama pada website smk penghulu saad telah ditukar kepada smk penghulu saat….. namun adalah lebih elok turut ditukar pada url nya juga supaya tidak timbul kekeliruan…(ada penyeragaman..)

    Terima kasih!

  69. SMKPS says:

    Sdr Dwi Indra:

    SMKPS didaftarkan pd th 1981 atas nama smk penghulu saat. Entah bagaimana ejaan saad digunakan menggantikan saat.
    Apabila disedari pada tahun lalu, kami kembali menggunakan saat…
    en mustaffa

  70. DWI INDRA CAHAYA BIN MUCHTAR says:

    salam, saya bekas pelajar SMKPS dari tahun 1992 hingga 1997 , saya nak ucapakan terima kasih kepada cikgu2 yang mengajar saya pada tahun tersebut. …tanpa mereka sapa lah saya…teringat dulu kena baling duster….kena marah..hehehehe….cikgu jasayah dan cikgu fatimah ada lagi????fuhh lama tu…bagaimana pula dengan cikgu zainab??.masih mengajar lagi ke….satu yang saya nak tegur…kenapa dalam blog ni SMK PENGHULU”SAAT” bukan SMK PENGHULU “SAAD”? mana satu yang betul?

  71. el_nino says:

    x lme g nk nek skola…….x sbr nk jmpe membr lme..

  72. Cikgu Faridah Hanim says:

    Assalamualaikum

    SMKPS yang diingati, walau berada jauh dimata namun dekat dihati.
    Buat Pengetua Pn. Hjh Salbiah bt Maskan, sahabat-sahabat guru serta semua warga SMKPS teruskan perjuangan dalam mengecapi satu tujuan, satu harapan dan satu kejayaan. Ucapan terima kasih yang tidak terhingga kepada Puan Pengetua serta pihak sekolah kerana telah memberi peluang kepada saya untuk berkhidmat di sekolah ini dan merealisasikan `title Cikgu` ke atas nama Pn. Faridah Hanim bt Kamil.

    SMKPS adalah sekolah pertama saya bergelar guru GSTT. Di sinilah bermulanya cabaran pertama yang telah saya lalui. Di ketika ini, kumula berfikir tentang pentingnya guru dalam mendidik anak bangsa menjadi orang yang berguna bukan sahaja dalam akademik tetapi juga jiwa dan rohani

    Akhir kata, dengan rasa rendah diri, saya ingin mengambil peluang ini untuk memohon sejuta kemaafan seandainya ada tersalah laku, terlanjur bicara dan terkasar bahasa secara sengaja atau tidak sengaja sewaktu berkhidmat di SMKPS 2009.
    Wasalam.

  73. Noor Hidaya says:

    SMKPS dihatiku…saya pelajar batch 2000-2004. Terasa baru semalam meninggalkan sekolah ni. Even skrg sudah jauh di perantauan, tanpa SMKPS, saya xkan berada di sini. Jasamu kukenang!

  74. zaid says:

    salam…kepada sume guru2 SMKPS,thniah di atas kejayaan yg tlah dicpai dari dulu sampai sekarang…dgan kewujudan laman blog SMKPS telah maju setapak lagi dalam dunia intenet kini..senang nk keep in touch dgn apa yg brlaku di skool..terasa rindu nk menjejakkan kaki ke skolah semula..sememangnya pglaman di skolah adalah yg pling berharga dlam hidup…
    saya zaid pelajar SMKPS dari tahun 2002-2006…
    salam kemajuan & salam 1 Malaysia kpd semua guru- SMKPS..
    SMKPS tetap di hati w/pun kini sdah merantau jauh…

  75. amy akmal says:

    sampai kan salam saya kepada semua guru yang telah mengajar saya di 3 arif pd tahun 2008 dan sekarang saya telah berpindah ke smt muar. terima kasih semua guru2 PENGHULU SAAD.
    penghulu saad tetap yang paling best

  76. amy akmal says:

    askum,saya nak ucap kepada semua bdk2 from 4 2009 semoga menjawab soalan peksa baik2 ter utama nya bdk2 4 aman dan semua bdk2 yang mengenal saya amy akmal b mustaffa

  77. NOR FAHIMAH says:

    HEHEHE….cikgu mamat yang tertera gambarnya 2,adlah cikgu geografi saya…

  78. nur syazwani_5 aman says:

    smk penghulu saat,,
    dulu,kini n selamanya,,,

  79. marina 4B says:

    tahniah buat cikgu2 smkps terutamanya yang sediakan blog sekolah. saya berpuas hati dengan isi2 dalam blog ni.buat cikgu mamat semoga jawatan guru cemerlang terus kekal.buat cikgu mustafa tahniah ats kejayaan cikgu hingga dapat banyak anugerah

  80. suri says:

    SMKPS dh subscribe program scorea tak? sila refer http://www.scorea.com lihat online demo password 82828. utk kecemerlangan anak- anak 8A PMR! 100% yg guna sudah berjaya mencapai 8A PMR! SMKPS jgn lepaskan peluang ini! Prgram scorea HEBAT!

    utk keterangan lanjut: suriani (x-USM) – 0199040904
    emel: teammeksuri@gmail.com

  81. myra says:

    SALAM….tuk sumer guru-guru smkps..trima kasih wat semua yang tlh mengajar sy dr sy form 1 Aktif(2004) hingga form 4Aktif(2007)….even sy skrang bkn student smkps lg tp still can keep in touch sbb adenya blog nih…wlaupun x dapat tgk slalu sbb agak busy tp smkps is d best.slmt ari rye 4 guru-guru smkps…….For ckgu yg pling best,en.khamsuldin,pe pkembangan terbaru skrang????Lme xdgr khabar brita…sekian………..

  82. anida says:

    Tahniah….
    buat heroku yang bermandikan peluh menyediakan website SMK Penghulu Saat. ini salah satu kajian tindakan yang hebat dalam memperkenalkan SMK Penghulu Saat dipersada dunia….

  83. cikgu umie says:

    Tahniah buat semua ex-student SMKPS yang masih dan sentiasa melawat blog ini. Tahniah juga buat guru-guru yang sudi menghabiskan sebahagian waktu untuk melayan pengunjung-pengunjung blog. Nak mengajar, nak melayan keluarga,nak bual modul , nak buat tiusyen lagikan……? Teruskan perjuangan anda.

  84. Siti Salwani Bte. Musafa says:

    assalamualaikum……
    saya bekas pelajar SMKPS dari tahun 2001-2005…
    saya ingin mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga buat cikgu-cikgu SMKPS yang telah banyak menabur budi dan jasa kepada anak-anak murid kalian…
    terima kasih banyak-banyak kerana telah bersusah payah demi kejayaan kami…..
    hanya ALLAH sahaja yang dapat mambalas jasa kalian….
    semoga kalian terus berjaya di dunia dan akhirat…..
    sayang kalian sangat-sangat…..
    ampunkan semua salah dan silap saya sepanjang bergelar pelajar SMKPS…..
    akhir kata, selamat menyambut ramadhan al mubarak dan juga syawal yang bakal menjelma….
    sehingga kita berjumpa lagi…
    wassalam….(“,)

  85. SMKPS says:

    waalaikumsalam.. mudah-mudahan awak terus cemerlang dalam hidup dan mencapai cita-cita yang diimpikan…. teruskan perjuangan

  86. ZED says:

    assalamualaikum kepada semua guru-guru SMKPS.Saya adalah bekas pelajar sekolah ini pada tahun2005-2007 sebelum berpindah ke mrsmbp pada tingkatan 4.Saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua guru yang telah mengajar saya sejak saya tingkatan 1 lagi khususnya kepada cikgu Khamsuldin dan cikgu Yahya.Semoga SMKPS terus maju dan melahirkan ramai insan-insan yang berjaya.Sekian

  87. amy akmal says:

    asalammualaikum,kepada semua guru smkps saya inginmengucapkan ribuan terima kasih kpda guru yg mangajar saya di tingkatan 3 arif 08.kerana kalian semualah saya berjaya mendapat 3a dlm pmr,x la bagus sangat.sekarang saya sudah berpindah ke tenik muar.ini semua kerana jasa2 guru smkps.smkps tetap dihati saya.maju dan jaya

  88. SMKPS says:

    Kepada rashidi:

    Senang aje. Awak tengok laman utama SMKPS sebelah kanan.Klik di bawah perkataan bloggers, iaitu pada perkataan smk penghulu saat. Di situ ada sdkt sej smkps.

    Ataupun ia ada pada majalah sekolah…

  89. rashidi says:

    assalam moderator..

    macam mana nak tahu sejarah penghulu saad?

  90. En Mus says:

    U.p Gee7001.
    Salam.
    semua guru yang dinyatakan tidak ada di smkps, dan tidak tahu berada di mana. Lagipun dah 24 tahun berlalu…Lama tu….

    Cikgu lama yang masih ada ialah puan Hajah Jasayah Jamsari dan puan Fatimah Sharah Hitam..

    Tkasih krn melawat blog smkps

  91. gee7001 says:

    Salam. Saya merupakan bekas pelajar SMKPS dari 1983-1985, tapi masa saya sekolah dulu nama masih SMRPS. Tak taulah samada cikgu2 dulu masih mengajar atau dah pencen. Cikgu yang paling rapat dengan saya adalah Cikgu Ridhuan Yahya (ajar saya BM dan ajar student pertukangan), Cikgu Tan (ajar Math), Cikgu Taha, Cikgu Yahya (ajar BI), Cikgu Faridah, Cikgu Zainab (sains rumah tangag), Cikgu Jalimah (ajar Agama – taka boleh lupa cikgu ni), Cikgu Mat Noor (dulu Pengetua Petang)… banyak betul kenangan masa di SMRPS sebab tu sekolah tu kira baru lagi….tau tak camana saya boleh contact Cikgu Ridhuan Yahya. Selepas saya tamat SPM dan dapat sambung belajar ke UTM, dia datang rumah ucap tahniah lagi (ingat lagi dia naik skuter). Dia banyak bagi semangat dan motivasi kepada saya…

  92. SMKPS says:

    saya ni minat juge nak tulis blog tp mase tak de, nak berkarya pun tersendat-sendat, jadi sy simpan dulu apa2 yg terbuku di dada. kalau ada masa saya teruskan.

  93. SMKPS says:

    Salam Hairul…
    Kami tak mampu nak e-mel kan gambar tersebut kerana failnya terlalu besar. Kami juga hanya bergantung kepada internet di sekolah bagi kerja2 penyelenggaraan dan kekurangan masa untuk memberi tumpuan sepenuhnya kepada blog.
    Mungkin saudara boleh download gambar2 tersebut daripada album sekolah yang telah disediakan di dalam blog ini. TQ…

  94. Hairul says:

    mohon kerjasama dari pihak tuan untuk menghantar gambar pasukan sekolah-sekolah menengah yang bertanding semasa kejohanan bola baling mssd ke email saya. tq

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s